Dogodki

Pogovor o knjigi Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja

Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o knjigi: Reprodukcija. Elementi za teorijo sistema poučevanja, avtorjev Pierra Bourdieuja in Jeana Clauda Passerona. O knjigi bodo spregovorile_i:
dr. Slavko Gaber, dr. Veronika Tašner in dr. Matjaž Poljanšek, ki bo pogovor tudi moderiral.

Knjigo, ki jo končno lahko beremo v slovenskem jeziku, sta avtorja pripravila skupaj, in to v času, ko skupina, ki se je med ekspanzijo visokega šolstva v Evropi in poudarjeno tudi v Franciji razvijala kot del notranje razlikujoče se VI. sekcije École pratique v Centru za evropsko sociologijo, ni poskušala domisliti le vloge sociologije vzgoje, ampak, ambiciozno, tudi metodološke in konceptualne podstati sociologije kot znanosti sploh. Za Reprodukcijo tako še bolj kot za Dediče, tudi metodološko, velja paradigmatska premestitev poudarka v razrednih bojih iz polja spoprijemov za upravljanje s »produkcijskimi sredstvi« v polje spoprijemov za hegemonijo v polju simbolnega.

Passerona in Bourdieuja v tem obdobju več kot očitno okupirajo preučevanje, pojasnjevanje in prikazovanje ter razkrivanje mehanizmov, s katerimi šola sodeluje pri reprodukciji neenakosti med razredi, pri tem pa neenakosti legitimira kot šolske in hkrati zanika njihove družbene dimenzije.

Dogodek bo mogoče spremljati v sredo, 1. decembra 2021, ob 17. uri preko ZOOM-a (https://us06web.zoom.us/j/85808041502; Meeting ID: 858 0804 1502) in na dan dogodka na Facebook profilu Trubarjeve hiše literature.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Predstavitev monografije Najbolj srečen kot učitelj: bogata poklicna pot prof. dr. Veljka Trohe 

Vabimo vas na predstavitev monografije Založbe UL Pedagoške fakultete z naslovom Najbolj srečen kot učitelj: bogata poklicna pot prof. dr. Veljka Trohe, ki je posvečena prof. dr. Veljku Trohi.

Dogodek bo potekal v ponedeljek, 5. oktobra 2020, ob 17. uri, na UL Pedagoški fakulteti (predavalnica 212, 2. nadstropje) v organizaciji katedre za pedagogiko in Založbe UL Pedagoške fakultete.

Po uvodnem pozdravu dekana izr. prof. dr. Janeza Vogrinca se bo s prof. dr. Veljkom Troho pogovarjala prof. dr. Mojca Peček Čuk.

Vljudno vabljene in vabljeni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Predstavitev monografije Vsak otrok si zasluži najboljšega učitelja

Vabimo vas na predstavitev monografije Založbe UL Pedagoške fakultete z naslovom Vsak otrok si zasluži najboljšega učitelja, ki je posvečena dr. Cveti Razdevšek Pučko.

Dogodek bo potekal v četrtek, 17. septembra 2020, ob 17. uri, na UL Pedagoški fakulteti (predavalnica 212, 2. nadstropje) v organizaciji Centra za študij edukacijskih politik in socialnih inovacij, društva SLODRE in Založbe UL Pedagoške fakultete.

Na dogodku bodo sodelovali: dr. Janez Vogrinc, dr. Tatjana Devjak, dr. Slavko Gaber, dr. Sanja Berčnik,  dr. Veronika Tašner, ddr. Barica Marentič  Požarnik, dr. Lucija Čok, dr. Alenka Polak in Marko Primožič.

S sodelujočimi se bo pogovarjal dr. Pavel Zgaga.

Vljudno vabljene in vabljeni.